Hanebný výkon Nitry v siedmom finále: Košice po šesťgólovom debakli s titulom aj miestom v LM

Víťazné oslavy Košičanov s trofejou Víťazné oslavy Košičanov s trofejou Zdroj: SITA

KOŠICE - Hokejisti HC Košice sú majstrami Slovenska v sezóne 2013/2014. V rozhodujúcom siedmom finálovom súboji Slovnaft play-off Tipsport extraligy Košičania zdolali v pondelok na domácom ľade súperov z Nitry 6:0 (1:0, 4:0, 1:0) a dramatickú finálovú sériu vyhrali 4:3 na zápasy.

Zverenci trénera Antona Tomka rozhodli o zisku zlatých medailí v druhej tretine, keď vo vypredanej Steel aréne uštedrili hosťujúcemu tímu štyri góly a po nej svietilo na ukazovateli skóre 5:0. Úspešnými košickými strelcami boli Tomáš Marcinko, Tomáš Hrnka, Radek Deyl, Peter Sojčík a dvakrát Matej Češík. Siedmy finálový zápas bol zároveň jediný, ktorý Košičania pre seba rozhodli v riadnom hracom čase. Predchádzajúce tri víťazstvá dosiahli v predĺžení, resp. samostatných nájazdoch.

Tri a pol minúty trvalo Košičanom, kým úvodný tlak pretavili vo vedúci gól. Po akcii Bartánusa a jeho bekhendovj strele sa k odrazenému puku dostal Marcinko a aj so šťastím ho dostal ponad padajúceho Kristana do bránky - 1:0. Domáci pokračovali vo vysokom nasadení. V 6. min viedli na strely 7:1, ale potom prišiel tlak hostí. Nádašdi v dobrej pozícii hľadal ešte lepšie postaveného spoluhráča, ale nič z toho nebolo. Nasledovala nebezpečná strela Ručkaya a na druhej strane zasa netrafil bránku šikovný Spilar. V 12. min sa snažil z uhla prekvapiť Staňu hosťujúci obranca König. Potom si za hrubosť išli oddýchnuť na trestnú lavicu aktívni veteráni Bartoš a Kováčik a v závere prvej tretiny aj hosťujúci Chrenko. Domáci presilovku nevyužili.

Zato v druhej tretine Košičania predviedli najlepší výkon z celej finálovej série. Už v 48. sekunde strelil zabudnutý Hrnka dôležitý druhý gól. Rozhodujúci úder zasadili domáci hosťom spod Zobora v 29. min, keď v rozpätí 23 sekúnd pridali tretí a štvrtý gól. Najprv sa po ukážkovom zahraní presilovej hry presadil obranca Deyl a po ňom po chybe nitrianskej obrany sám zoči-voči Kristanovi aj útočník Sojčík - 4:0. A keď v 32. min Spilar ukážkovo našiel Češíka a ten nezaváhal, zaplnená Steel aréna mohla predčasne začať oslavovať.

Päť gólov bolo priveľa aj pre slovinského brankára Nitry Kristana, ktorý sa nechal vystriedať Lakosilom. Nitrania sa z predčasného knokautu už nespamätali a zvyšok stretnutia sa len dohrával. V 45. min navyše Češík druhým svojím gólom v zápase nekompromisnou strelou zvýšil na 6:0. Hostia sa až do konca zápasu nedočkali ani kozmetickej úpravy výsledku. V posledných dvoch minútach vďační košickí diváci aplaudovali v stoji: Majstri...

Košice získali svoj siedmy Galéria fotiek (14) Zdroj: SITA

Košičania pridali do jagavej klubovej zbierky siedmy majstrovský titul, prvý po dvoch rokoch. Vlani aj predvlani sa museli uspokojiť so striebrom. K titulu získali aj bonus: účasť v novotvoriacej sa Lige majstrov. Slovenský šampión by mal dostať jednu z dvoch voľných kariet v tejto celoeurópskej súťaži pre ročník 2014/2015. Košickí hokejisti sa siedmym titulom už výrazne priblížili najúspešnejšiemu slovenskému klubu Slovanu Bratislava, ktorý získal v ére samostatnosti osem majstrovských pohárov.

HC Košice - HK Nitra 6:0 (1:0, 4:0, 1:0) - konečný výsledok série: 4:3
Góly: 4. T. Marcinko (M. Bartánus), 21. T. Hrnka (T. Marcinko, Deyl), 29. Deyl (Jenčík), 29. Sojčík, 32. Češík (Spilar), 45. Češík
Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, Jonák - Valach, Šefčík, 8347 divákov (vypredané)

Košice: Staňa - Macejko, Cebák, Deyl, Klouček, Šeda, Kolba, M. Takáč - Jenčík, P. Bartoš, Spilar - M. Bartánus, T. Marcinko, Hrnka - Sojčík, Češík, Bicek - D. Pašek, Jokeľ, Skalický - Hinďoš

Nitra: Kristan (32. Lakosil) - Milo, Nádašdi, König, Ordzovenský, M. Novák, F. Kuzma, M. Bača, Ďurkech - Miroslav Kováčik, Lelkeš, J. Ručkay - H. Ručkay, Stümpel, Tománek - Piačka, T. Chrenko, Martin Segľa - Tábi, Hrazdíra, Bajtek

Antonín Stavjaňa (tréner Nitry): "Máme za sebou výbornú sezónu. To, že sme nezvládli siedmy zápas, stalo sa... Ukázalo sa, že Košičania majú širší a lepšie vyskladaný káder. My sme takým nedisponovali, hrali sme to viac na obetavosť a srdiečko. Ak by som mal spomenúť kľúčovú osobnosť nášho tímu, tak to bol jednoznačne Jožko Stümpel. Musíme sa poďakovať našim fanúšikom. Tí spôsobili v Nitre hokejový ošiaľ."

Michal Novák (obranca Nitry): "Teraz sme smutní, ale s odstupom času to prebolí a budeme to hodnotiť ako úspešnú sezónu. Veľa našich hráčov hralo prvé finále v kariére a chýbali im skúsenosti. Ja som veľmi túžil konečne vyhrať, ale ani do tretice sa mi to nepodarilo. Verím, že Nitra bude silná aj v ďalšej sezóne a finále si ešte zahrá."

Henrich Ručkay (útočník Nitry): "Počas celej série sme robili individuálne chyby a to bola jedna z tých vecí, ktorá v konečnom dôsledku rozhodla toto finále. Veľké individuálne hrúbky nás stáli aj pondelňajší rozhodujúci zápas. Momentálne nás tá prehra veľmi bolí, ale všetko raz prebolí a určite budeme s touto sezónou spokojní."

Anton Tomko, tréner HC Košice: "Bolo dôležité, že sme sa spamätali po prehre v Nitre a povedali si, čo musíme zlepšiť. Kabína žila, od začiatku zápasu, od prvého buly sme mali navrch a dali sme góly. Vpred nás hnala vypredaná Steel aréna, čo nám veľmi pomohlo."

Martin Štrbák, obranca HC Košice: "Chlapci boli nahecovaní od rána. Trošku som sa bál, že budú premotivovaní, to znamená, že ak sú veľké emócie, tak sa hrá tvrdšie. Chalani však dali do toho všetko a podali famózny výkon."

Richard Lelkeš, útočník HK Nitra: "Po prvej tretine sme si hovorili, že to môže byť vyrovnané, ale za päť minút sme prehrali sériu."

Peter Bartoš (útočník Košíc): "Konečne je koniec a poriadne si užijeme majstrovské oslavy. Bol na našich ramenách tlak, keď sme nezvládli šiesty duel v Nitre. Mužstvo sa zmobilizovalo a ukázalo, kde je jeho sila."

Jiří Bicek (útočník Košíc): "Chceli sme vyhrať a je jedno, či takýmto rozdielom alebo v nájazdoch. Je krásne získať titul doma pred plným štadiónom. Pre toto som prišiel domov. Prvý titul som s Košicami získal v roku 1996, čo je poriadne dávno. Po dlhom čase som sa vrátil a je to nádherné opäť triumfovať."

Roman Tománek, útočník Nitry: "Som sklamaný, teraz to bolí, ale musíme tomu nechať čas. Počas celej série sme robili individuálne chyby, ktorými sme súperovi darovali góly."

  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA, VIDEO: huste.tv
  • Zdroj: SITA, TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy