Kozákovi vyšiel ťah so Šestákom, v Rumunsku sme vybojovali remízu

Peter Pekarík a Bogdan StancuPeter Pekarík a Bogdan Stancu Zdroj: TASR

BUKUREŠŤ - Slovenská futbalová reprezentácia premiérovo pod taktovkou trénera Jána Kozáka remizovala v stredajšom prípravnom zápase v Bukurešti s domácim Rumunskom 1:1. Na gól Bogdana Stancua zo 44. minúty odpovedal v 56. minúte navrátilec Stanislav Šesták.

Pre oba tímy bolo stretnutie generálkou na kvalifikáciu MS 2014, 6. septembra v Zenici hrajú Slováci v Bosne a Hercegovine a potom lídra G-skupiny privítajú 10. septembra v Žiline.

Po zápase v Rumunsku stále platí, že Slovensko ešte v tomto kalendárnom roku nevyhralo. Debut v najcennejšom drese si v rumunskej metropole odkrútili naturalizovaný argentínsky útočník David Depetris a stredopoliar Samuel Štefánik, ktorí zasiahli do diania na ihrisku v priebehu druhého polčasu.

Rumunsko - SR 1:1 (1:0)
Góly: 44. Stancu - 56. Šesták. Rozhodoval: Doyle (Ír.), ŽK: Lazar, Nica - Kóňa, Čišovský, Ďurica.

Rumunsko: Tatarusanu - Matel (71. Nica), Gaman (46. Goian), Chiriches, Latovlevici - Lazar (46. Pintilii), Hoban - Torje (62. Nicolita), Maxim (46. Grozav), Tanase (77. Marica) - Stancu

SR: Mucha - Pekarík, Čišovský, Ďurica, Breznaník (62. Saláta) - Kóňa (62. Pečovský), Kucka - Šesták (79. Depetris), Hamšík (65. Štefánik), Weiss (69. Mak) - Jakubko (46. Nemec)

Už v 2. minúte sa Šesták na pravom krídle vďaka svojej rýchlosti elegantne zbavil brániaceho hráča, predral sa do pokutového územia a jeho krížnu strelu zastavila pravá žrď. Rumunom chvíľu trvalo, kým sa v zápase rozhliadli a po ľahkej strate lopty Kóňu v strede poľa sa nebezpečne vyrútili do prečíslenia, avšak Stancu vystrelil vedľa Muchovej brány. Domáci útočník bol pri chuti, v 22. minúte hlavou prekonal už bezmocného Muchu, no rozhodca gól neuznal pre postavenie Stancua v ofsajde. V 28. minúte sa opäť v dobrej šanci ocitol Šesták, ktorého volej musel Tatarusanu vyraziť na roh. Po ňom sa lopta dostala k Weissovi a jeho tvrdá strela presvišťala azda meter od spojnice. Rumuni udreli v 44. minúte. Torje si na hranici pokutového územia povodil Ďuricu, pohodlne nacentroval na Stancua a ten nedôrazne bránený Pekaríkom nemal problém z tesnej blízkosti hlavou rozvlniť sieť - 1:0.

Jakubka vymenil na hrote po zmene strán Nemec, rumunský kouč Victor Piturca siahol až k trom zmenám. V 56. minúte sa zdanlivo nenápadná akcia skončila gólom v ich sieti, keď Weiss centrom našiel hlavu Šestáka a ten svoju aktivitu pretavil do zaslúženej odmeny - 1:1. Herne Slováci dokázali držať krok s favoritom, aj po vyrovnávajúcom góle neboli len "zalezení" vzadu a skúšali tvoriť. Na nekvalitnom teréne však trpela kombinácia a po početných striedaniach stratila hra na kvalite. V nadstavenom čase mal ešte obrovskú príležitosť Kucka, ktorý z priameho kopu mieril k žrdi, no Tatarusanu sa vymrštil a loptu vytesnil na roh. Kozákova premiéra na lavičke tak dopadla výsledkovo i herne slušne.

Ján Kozák st. (tréner SR): "Bol to pre mňa prvý zápas na lavičke reprezentácie, je to pre mňa niečo nové, hoci som odkoučoval množstvo stretnutí - ale predsa len medzištátny je niečo iné. Prežíval som napätie ako pri ligových dueloch. Na našom výkone sa dá stavať, hráči si nastavili latku, ktorú by nemali podliezť. Nerád by som vyzdvihoval jednotlivcov, chlapci podali na ihrisku jednotný výkon a ťahali za jeden povraz." 

Stanislav Šesták, autor gólu SR: "Bol som pred zápasom pod tlakom a v strese, ale tým gólom som potvrdil, že som sa vrátil. Som vďačný trénerovi za šancu. Je tu pár nových hráčov, ale gro ostalo pokope a verím, že ďalšími zápasmi budú naše výkony pod trénerom Kozákom ešte lepšie."

Ján Mucha ml. (brankár SR): "Čo z toho, že sme podali kvalitný výkon, ak to nikto doma nevidel. Osobne som veľmi smutný, pretože veľa mojich známych to chcelo sledovať v televízii. Odohrali sme fantastický zápas, celé mužstvo." 

Tomáš Kóňa (stredopoliar SR): "Škoda, že to Stano Šesták v úvode nepremenil, mali sme tam ešte náznaky príležitostí. V prvom polčase nás Rumuni trochu zatlačili. Do druhého polčasu sme naskočili lepšie, zdalo sa mi, že kondične odišli. Prebrali sme hru." 

Marek Hamšík (kapitán SR): "Boli tam dobré aj zlé veci, remíza s Rumunskom je dobrý výsledok. Začali sme správne, Jano Mucha potvrdil svoje kvality, on vždy odovzdal všetko za reprezentáciu. Bolo dobre, že ku koncu sme držali loptu a nepustili Rumunov." 

 
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: TASR
  • Zdroj: SITA, TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy