Slováci a Švédi predviedli futbalovú nudu: Pred poloprázdnymi tribúnami bez gólov

Marián Čišovský a Tobias HysenMarián Čišovský a Tobias Hysen Zdroj: SITA

ŽILINA - Slovenskej futbalovej reprezentácii sa opäť nepodarilo vyhrať na štadióne v Žiline. V prípravnom súboji so Švédskom nepadol ani jeden gól, pričom sa hralo pred poloprázdnymi tribúnami. Domáci boli počas celého zápasu lepší ako ich súper, ale nedokázali premeniť gólové príležitosti. Dve najväčšie mal útočník aktuálneho lídra najvyššej českej súťaže Viktorie Plzeň Marek Bakoš.

Prvý skúšal šťastie v 6. min Hološko, jeho strela z približne 20-metrovej vzdialenosti však bola nepresná. Na ďalší zaujímavý moment čakali diváci pod Dubňom až do 22. min, Bakoš však zlyhal v stopercentnej príležitosti. Útočníka Plzne našiel centrom Hamšík, ale Bakoš neprekonal hlavičkou z bezprostrednej blízkosti švédskeho brankára. Slovákov šanca povzbudila a v 25. min hlavičkoval tesne vedľa Ďuriš. Na ďalší nebezpečný center len tesne nedočiahol hlavou Hološko. V 29. min mali prvú šancu aj severania, Kačanikličov pokus z hranice pokutového územia letel tesne nad bránku. Prvý polčas zakončila zblokovaná strela Ďuriša.

Aj v druhom dejstve mali úvodnú šancu Slováci. Hosťujúci gólman s loptou v ruke tesne prekročil hranicu pokutového územia, ale priamy kop Kucku zblokoval múr a následnú strelu Ďuricu bez problémov skrotil Nordfeldt. Až v 64. min trafili medzi tri žrde aj hostia, Perniš si dal pozor a vyrazil nepríjemnú skákajúcu strelu Toivonena. V 69. min neuspel vo svojej druhej tutovke Bakoš, jeho superšancu opäť zneškodnil Nordfeldt. O štyri minúty striedajúci Mak unikol po krídle, ale jeho prudkú spätnú prihrávku na ďalšieho nového hráča v zostave domácich Jakubka zblokoval hosťujúci obranca na rohový kop. Striedajúci futbalisti oživili zápas, center Kucku našiel Hološka, jeho hlavičku zneškodnil švédsky brankár. Veľa nechýbalo, aby Slováci opäť doplatili na nepremenené šance. Strela Zengina v 83. min preletela len tesne ponad brvno. V záverečnej minúte riadneho hracieho času mohol rozhodnúť Durmaz, nedorozumenie v domácej obrane uhasil kvalitným zákrokom Perniš.

Slovensko - Švédsko 0:0
ŽK: Lásik, Hamšík, rozhodovali: Grobelnik - Huebler, Braunschmidt (všetci Rak.), 3100 divákov. 

Slovensko: Perniš - Pauschek (79. Hubočan), Škrtel (46. Ďurica), Čišovský, Čech (57. Švento) - Lásik, Guldan - Hamšík (46. Kucka) - Hološko, Bakoš (71. Jakubko), Ďuriš (71. Mak)

Švédsko: Nordfeldt - Safari, Antonsson, Olsson (46. Nilsson), Wendt - Holmén (46. Elm), Svensson (46. Wernbloom) - Kačaniklič (62. Durmaz), Toivonen, Zengin - Hysén (61. Fejzullahu)

Stanislav Griga, tréner: "Po celý zápas sme boli o niečo aktívnejší ako súper, vypracovali sme si niekoľko gólových príležitostí, ale opäť sa prejavila naša strelecká nemohúcnosť. Vyskúšali sme troch nových útočníkov, no ani oni nevyriešili náš problém, že nevieme streliť gól. Celkovo sa noví hráči ukázali v slušnom svetle a aspoň v tomto smere môžeme vyjadriť spokojnosť."

Erik Hamrén, tréner Švédska: "Keď som videl zápas Slovákov s Litvou a videl som stav ihriska, vedel som, že to bude skôr boj ako hranie futbalu. Oba tímy chceli hrať futbal, ale museli prispôsobiť taktiku ihrisku. Išlo o boj a o osobné súboje a nikto nebol schopný streliť gól. Ťažko sa mi to hodnotí po taktickej stránke teda, ale aj takéto zápasy bývajú. A výsledok je tak zrejme férový."

Martin Škrtel: "Hlavné je, že sme neinkasovali. Vedeli sme, že nás čaká ťažký zápas a že Švédi majú kvalitné mužstvo, čo sa potvrdilo aj na ihrisku. Myslím si, že sme s nimi odohrali vyrovnanú partiu, len škoda, že sme nepremenili šance, ktoré sme si vypracovali."

Ján Ďurica: "Je to škoda, proti kvalitnému súperovi, akým je Švédsko, sme podali kvalitný výkon. Mrzí ma, že sme nepremenili šance či už v prvom alebo druhom polčase, a že sme sa neodvďačili divákom víťazstvom. Do tohto zápasu sme išli smutní a sklamaní po remíze s Litvou. Šancu dostali noví hráči a výkonmi poriadne zabojovali o miesto v zostave. Atmosféra v tíme je taká, akú si ju sami robíme. Z chýb sa treba poučiť. Ja dúfam, že ďalšie stretnutia v kvalifikácii budú pre nás priaznivejšie. Keď budeme pokračovať v kvalitných výkonoch, ktoré sme predviedli v tomto dvojzápase, šťastie sa prikloní na našu stranu. Na ihrisku sme nechali srdce."
      
Marek Hamšík: "Myslím si, že to z našej strany nebolo zlé. Švédi si nedokázali vypracovať veľa šancí, my sme mali dve dobré, ale nepodarilo sa nám skórovať. Hádam to zlomíme."
      
Robert Mak: "Našťastie to bol len priateľský zápas, ale zase sme mali dve, tri vyložené šance a nedali sme gól. Jednoducho musíme natrénovať lepšie koncovku a dúfam, že nám to bude padať v kvalifikačných zápasoch."
      
Martin Bakoš: "Mal som dosť šancí na prvý reprezentačný gól, neviem, prečo mi to tam nepadlo. Samozrejme ma to mrzí a som z toho trošku smutný. Prvú šancu som mal riešiť trošku ináč. Pri druhej ku mne dobre dostúpil brankár, bol som síce z uhla, ale myslím si, že sa to dalo zakončiť gólom."

  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA
  • Zdroj: športky, TASR, SITA, ts

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy