Slovensko prehralo v Belgicku 1:2, jediným strelcom debutant Lásik

Daniel Van Buyten a Michal ĎurišDaniel Van Buyten a Michal Ďuriš Zdroj: SITA

BRUGGY - Slovenská futbalová reprezentácia nastúpila na prvý zápas v roku 2013. Zverenci trénerského dua Stanislav Griga a Michal Hipp sa predstavili v Bruggách proti Belgicku a zaznamenali prehru 1:2. Jediným slovenským strelcom bol Richard Lásik, ktorý si otvoril účet hneď vo svojom premiérovom súboji. Za domácich sa presadili Eden Hazard z londýnskej Chelsea z penalty v 10. minúte a Dries Mertens v 90. minúte.

Slovenskí futbalisti skórovali v medzištátnom stretnutí po dlhých 348 minútach. Smolu mal navrátilec do najcennejšieho dresu Róbert Vittek, ktorý opustil trávnik pre zranenie už v 14. minúte. V treťom vzájomnom súboji (všetky prípravné) sa po dvoch remízach 1:1 zrodila prvá výhra Belgicka.

Slováci sa najbližšie predstavia 22. marca, keď odohrajú kvalifikačný zápas o postup na MS 2014 v Žiline proti Litve, o ďalšie štyri dni opäť pod Dubňom nastúpia v príprave proti účastníkovi EURO 2012 zo Švédska.

Belgicko - Slovensko 2:1 (1:0)
Góly: 10. Hazard (pok. kop), 90. Mertens - 87. Lásik. ŽK: Mertens - Ďurica, rozhodovali: Yefet - Davidy, Bornshtein (všetci Izr.)

Belgicko: Gillet - Alderwireld, Van Buyten, Lombaerts (62. Van Damme), Vertonghen - Witsel (86. Simons) - De Bruyne (62. Martens), Dembélé - Mirallas (46. Nainggolan, 78. Buffel), Benteke (46. Lukaku), Hazard

Slovensko: Kuciak - Švento (46. Pauschek), Ďurica, Škrtel, Hubočan (78. Lásik) - Kucka (87. Saláta), Pečovský - Stoch (61. Mak), Sapara, Hamšík - Vittek (15. Ďuriš)

Oba tímy začali na pomerne klzkom teréne v dobrom tempe, pričom dominovali zabezpečené defenzívy. Z prvej vážnejšej akcie sa však Belgičania dostali do vedenia. V 9. minúte Hazard nastrelil v šestnástke loptu do lakťa Hubočana a izraelský rozhodca Yefet ukázal na penaltový bod. Hazard jedenástku rutinérsky premenil - 1:0 pre "červených diablov". Hostia o pár minút prišli o útočníka Vitteka, keď sa navrátilec do reprezentácie pošmykol v osobnom súboji, natiahol si zadný stehenný sval a musel ho vystriedať Ďuriš. Slováci potom v ďalšom priebehu hrali zakríknuto, absentoval im kreatívny prechod do útoku a len sa bránili. Belgičania dobre držali loptu, boli lepší, rýchlejší a technickejší v osobných súbojoch a dokázali si aj vytvárať šance. Po chybách v rozohrávke Pečovského či Stocha sa dostavali do nebezpečného zakončenia De Bruyne a Hazard, príležitosti nevyužili ani Benteke či nebezpečne hlavičkujúci Van Buyten. Až v úplnom závere si vypracovali príležitosť aj hostia, Švento pekne zabehol za obranu a jeho umný center hlavičkou nedokázal poslať za chrbát Gilleta zakončujúci Kucka.

Do druhého polčasu hostia naskočili aktívne a zlepšili herný prejav. V 50. minúte zakončoval prvou slovenskou strelou do priestoru brány Hamšík. O tri minúty mohol po peknej pätičke Hazarda zvýšiť Witsel, no loptu smerujúcu do siete zblokoval výborne Škrtel. Slováci okamžite odpovedali strelou Saparu, na slovenskú smolu však mieril mimo. V 61. minúte center Saparu z priameho kopu hlavičkoval Hamšík, no Gilleta nezaskočil. O ďalšie štyri minúty nezakončil z blízka tiesnený Ďuriš, ale hostia ožívali a dotierali na súpera. V 75. minúte získal Kucka loptu po chybe Belgičanov v obrane, ale nedokázal vysunúť do brejku Ďuriša, a o pár okamihov Saparov priamy kop z ľavej strany nikto netečoval, takže Gillet loptu pokojne skrotil. V 86. minúte sa mohol hrdinom okamihu stať debutant a striedajúci Mak, ale pekné vysunutie od Saparu nevyužil. No o minútu už predsa len snaha hostí našla uplatnenie, keď Lásik strelou spoza obrancov vyrovnal na 1:1. Belgičania ale dokázali nájsť odpoveď na vyrovnanie a Mertens po chybe hostí v rozohrávke a vysunutí od Dembélého peknou strelou rozhodol o triumfe domácich.

Stanislav Griga (tréner): "Znova sme ukázali dve tváre nášho mužstva. Prvých 45 minút sme hrali veľmi zle, bez pohybu, bez emócii, chceli sme proti takémuto kvalitnému súperovi hrať kontaktný futbal. Boli sme však všade neskoro a vlastne do ničoho sme sa nedostali. Mali sme problém po našich chybách zachytávať protiútoky súpera, robili sme strašne veľa individuálnych chýb. Bolo to také zaspaté, pokračovali sme v trende z nevydareného novembrového duelu a zlého výkonu s Českom. V druhom polčase sme ukázali lepšiu tvár. Začali sme trochu viac behať, hrať iný futbal, hráči ukázali, že majú v sebe aj emócie a futbalový charakter. Zrýchlili sme pohyb aj kombinácice. Zrazu sme sa aj my začali dostávať do gólových príležitostí, mali loptu na svojich kopačkách, aj stratených lôpt bolo menej. Podarilo sa nám vyrovnať. Bohužiaľ, znova sme na záver urobili obrovskú chybu a keď to tak poviem, dali sme si prakticky vlastný gól. Aj tie posledné dve minúty stretnutia však naznačili, že mužstvo malo po zmene strán svoju tvár, tri štandardné situácie, gólové príležitosti, gólovú hlavičku. Zápas v Belgicku sme pokojne mohli napokon remizovať. Hrali sme proti veľmi kvalitnému súperovi, s ktorým nie je hanba prehrať 1:2. Mrzí ma výkon v prvom polčase, no ten druhý nám dáva nádej, že sa mužstvo predsa len zobudí a v najbližšom marcovom kvalifikačnom zápase to bude lepšie a do domáceho duelu s Litvou nepôjde náš tím so zvesenými hlavami. Za druhý polčas v Bruggách môžu mať chlapci hlavy hore."

Dušan Kuciak: "Za druhý polčas sme si nezaslúžili prehrať, o to viac ma to mrzí. Musíme sa z toho poučiť, aby sa nám to nestávalo v kvalifikácii. Druhý gól v závere? Súper to trafil skvele, nemal som šancu."

Martin Škrtel: "Prvý polčas to bola katastrofa. Po zmene strán sme zlepšili náš výkon, vyrovnali sme, ale, žiaľ, v závere sme inkasovali. Som rád, že mladíci Lásik a Mak priniesli do mužstva oživenie a boli prínosom. Prehra po takom priebehu mrzí."

Richard Lásik: "Dostal som inštrukcie od trénera a po mojom príchode na trávnik som hral svoju hru. Všetko bolo v pohode, bež problémov. V klube síce hrávam v strede zálohy, teraz som musel ísť na pravý kraj obrany, ale nemám problém hrať aj na tom poste. A môj gól? Myslím si, že moja strela bola aj tečovaná, musím si to pozrieť na videu doma v pokoji. Mal som za gól už aj nejaké gratulácie, ešte som nestihol odpísať. Dúfal som, že po vyrovnávajúcom góle sme chytili druhý dych a môžeme dať ešte na 2:1 pre nás, ale bohužiaľ sme ten gól dostali."

Róbert Mak: "Po mojom príchode na trávnik som chcel pomôcť mužstvu. Dúfam, že sa mi to aj podarilo. Dokázali sme sa rozhýbať, lepšie ako v prvom polčase. Obavy či strach som nemal, veď v nemeckej bundeslige sú tiež takéto veľké štadióny a návštevy. So stredajším vystúpením nemôžem byť spokojný z toho pohľadu, že sme prehrali. Sám so sebou však áno, pretože som po prvý raz dostal dôveru od trénera a mám za sebou prvý štart za národné mužstvo. Dúfam, že nebol posledný. Verím, že v tom budem aj naďalej pokračovať."

Dušan Švento: "Mám zmiešané pocity. Myslím si, že sme mohli ukázať viac, ako sme predviedli. Predovšetkým v prvom polčase sme hrali taký bojácnejší futbal, strácali sme dosť veľa lôpt a to bola škoda. Za nepriaznivého stavu sme napokon dali gól na 1:1, čo už sme chceli určite udržať do konca. Po chybe sme však v závere inkasovali. Zo zápasu v Belgicku sme pri lepšom výkone mohli vyťažiť aj viac."

Romelu Lukaku: "Prvý polčas bol z našej strany výborný. Na trávniku sme dominovali. Po zmene strán sa Slováci dostali do zápasu, zlepšili svoj výkon v defenzíve aj ofenzíve. Podarilo sa im vyrovnať. My sme však našťastie rýchlo odpovedali a strhli sme víťazstvo na našu stranu."

   
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA
  • Zdroj: športky, ts, SITA, TASR, youtube

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy